Sardinia 2008

Informatii despre Italia. Statiuni, cazare, obiective turistice, sfaturi si sugestii, fotografii.

Sardinia 2008

Postby gtiberiu on Thu Oct 09, 2008 4:00 pm

Salut!

De curand am fost in Sardinia si pana nu uit ce am facut pe acolo am sa incerc sa scriu pe acest forum. Multumesc in primul rand lui Misu pentru posibilitatea care mi-o da de a ma exprima liber si necenzurat pe acest forum.

Traseu: Cluj-Napoca - Austria (Modriach) - Florenta - Livorno - Sardinia
Mijloc de transport: masina (Hyundai Santa Fe / 4 persoane)
Durata intregului sejur: 3 saptamani (15 zile in Sardinia)
Pret aprox = 2000 euro / 2 persoane

Prima oprire este Austria unde va recomand sa inoptati daca aveti ocazia la Modriach - un varf de deal la o altitudine de 1130 m.
Pretul / persoana = 22 euro + 6 euro mic dejun bufet suedez daca optati pentru el.
Mancare extraordinara, camere super curate, aer curat, priveliste de vis (de la fereastra restaurantului de vad Alpii inzapeziti, la fel si din camere)
Site: http://www.hoiswirt.at

A doua oprire va fi Florenta unde nu stiu cat costa pentru ca am stat la un hostel in centrul orasului si nu a fost platit de noi.

Din Florenta am luato catre Livorno (Italia) de unde ne-am imbarcat pe feribot. costul total pentru feribot (4 persoane dus intors + masina, la intoarcere ne-am rezervat si camere)
a fost de 250 euro. Pentru rezervari puteti accesa: http://www.mobylines.it/cms/export/it/index.html

Drumul cu feribotul dureaza aproximativ 8 ore pana ajunge in Olbia, partea de Nord Vest a Sardiniei.
Va pun si o harta la dispozitie ca sa ma puteti urmari:
Image

Ok, ajunsi aici seara am facut un prim popas la cel mai apropiat camping la care nu ii mai tin minte numele (sunt zeci de campinguri in toata Sardinia daca nu sute).
Ce trebuie sa stiti este ca partea de Nord a insulei este mai turistica si mai scumpa iar partea de Sud mai putin populata si evident mai ieftina.

Din punctul Olbia tot ce am facut in excursia asta e sa tinem coasta si sa ne deplasam tot timpul paralel cu marea. E mai greu de condus din cauza zecilor de curbe dar drumul e foarte foarte bun si sa nu ai rau de masina :)

Sardinia are o populatie de aprox 1.655.000 de oameni, capitala este in sud la Cagliari iar locuitorii se numesc Sarzi si limba vorbita se numeste sarda.
Oamenii se disting ca fiind mici de statura si inchisi la culoare. Ploua destul de rar, in septembrie ni s-a spus ca nu a mai plouat de 5 luni. Noi am prins ploaie pe acolo
in ultimele zile.

Preturile sunt oarecum marisoare: o pizza variaza de la 12-13-14 euro in nord la 6-6.5 euro in sud.
Berea din Sardinia se numeste Ichnusa (vechea denumire) si cantareste 0.66 l. pretul intre 2-5 euro (Sud-Nord)

Probleme sunt cu restaurantele care cam inchid intre 14-19 dupa caz ... nu toate la aceeasi ora dar oricum in mare sunt inchise din cauza caldurii
si probabil si pentru ca noi am fost in extrasezon: 1 sept - 15 sept. nu stiu cum e in sezon.

Vreme foarte calda, cam 35 de grade si zapuseala daca nu umblai pe langa mare sa prinzi briza.

Apa este albastru-turcoaz ca si in pozele in care vi le arat in continuare:
http://www.flickr.com/tibbyro2
http://www.flickr.com/tibbyro3

Fara soare apa nu are deloc culoare.

Formele de relief sunt foarte diferite, predomina piatra, stanca si arbustii parjolitzi dar la fel de bine gasesti
si verdeata, palmieri si dune mari de nisip in sud.

Nu ratati croazierele pe mare. Ma refer la Isula Maddalena, Insula Asinara, Sant Pietro, Sant Antioco si Tavolara.
Noi am fost in 3 dintre cele enumerate si vreau sa spun ca au meritat toti banii (60 euro / persoana),
dureaza toata ziua, pranzul se face la bord din pestele prins atunci de ei. au plase intinse in larg, se opreste
barca, se prinde pestele iar mai apoi se gateste tot ce se prinde. Te lasa sa faci baie, te opreste pe plaje
greu de ajuns fara barca si afli de la ei lucruri interesante.

Nu uita sa iti iei cu tine ochelari de inot, tub si daca vrei si labele de inotat. E uimitor cati pesti sunt in apa
cu care poti inota alaturi, apa e foarte sarata, peisajele uimitoare. ATENTIE la arici de mare, sunt peste tot
in special pe pietre, se recomanda niste papuci de guma speciali de inotat. noi am gasit in Decathlon
in Ungaria (cam 5000 de forinti perechea).

Fructele de mare sunt foarte proaspete. se numesc Antipase di Mare, adica Inainte de Paste si contin de toate.
La mare cautare sunt Cozzele, adica scoicile negre sau Arselle, adica scoicile albe. Aprox 7-10 euro portia.

Daca hotarati sa stati in camping si nu la agroturism ... oricum depinde cat stati ... agroturismul e mai scump,
campingul costa cam 6-12 euro de persoana de la sud-nord. va recomand corturi Quechua care se deschid
in 2 secunde si se fac la loc in aprox 20-30 secunde.

De asemenea, recomand traseul care l-am facut noi cu masina pentru a nu pierde frumusetile Sardiniei care
sunt nenumarate si foarte foarte variate. Peisajul e divers si nemaipomenit.

Exista parcari si parcari ... multe sunt cu plata dar te poti strecura si in locuri unde nu se plateste si sa lasi
masina acolo. Nu am avut nici o problema de-a lungul calatoriei, cu politia.

Bautura lor tare ca sa zic asa ... un fel de afinata se numeste Mirto, e foarte buna, dulce dar te ametesti de
la ea daca bei mult.

Painea sarda e un fel de saratzele la noi ... adica e uscata dar e buna.

In rest daca vreti sa ma intrebati ceva shoot.

Drumul inapoi a fost acelasi, aceleasi opriri, drum lung si in functie de cat rezisti, inoptezi sau nu.

Eu unul va recomand aceasta destinatie si va promit ca e o adevarata aventura daca nu stati
toata vacantza intrun singur lor, noi schimbam aproape in fiecare noapte campingul.

Spor la toate,
Tibby
gtiberiu

Re: Sardinia 2008

Postby gladiator on Fri Oct 10, 2008 1:14 am

inca nu am apucat sa citesc tot ce ai scris dar pozele sunt absolut superbe! o sa revin sa citesc si restul :)
Sunt fan masini tunate
gladiator

Postby mihai.maftei on Sun May 31, 2009 9:08 am

Multumesc pentru informatiile date vis a vis de sardinia, vrem sa mergem si noi, adica eu si viitoarea sotie, in luna de miere prin europa cu autoturismul cu destinatie finala Sardinia, cu plecare prin Ungaria, Austria, Italia si intoarcere (daca o fi posibil) prin Grecia ... Excursia o voi face in septembrie, o sa va tin la curent cu aceasta mica excursie :)
mihai.maftei

Postby mihai.maftei on Mon Jun 01, 2009 7:14 pm

gtiberiu
spune-mi te rog in ce parte a insulei sunt plajele cu apa aceea f albastra?
mihai.maftei

Postby gtiberiu on Sun Jun 21, 2009 11:19 pm

salut,

in principiu toata Sardinia e plina de astfel de golfuri cu apa de culoarea albastra (doar cand e soare se vede culoarea aia) dar ca si peisaj de pe insula partea de N si N-V este cea mai interesanta, bogata si populata si evident mai scumpa. Cu cat cobori spre sud se schimba si vegetatia, lumea e mai putina, dunele de nisip acopera cam tot ce se poate vedea.

cateva locuri pe care iti recomand sa nu le ratezi ar fi: Porto Cervo (unde e plin de bogatasi, case, vile, yahturi etc), La Maddalena (e o insula: plaje, golfuri, peisaje superbe), isola rossa (insula rossa), piscinas. croaziere cu pranz la bord si unde te lasa sa si inoti va recomand: la maddalena, asinara. aici aveti 2 variante: fie luati voi barca proprie fie cu echipaj unde ai avantajul priceperii lor: mancare, navigare si e mai ieftin.

sunt asa de multe locuri acolo, totul e sa ai masina si sa te pui pe drum si apoi ti se deschid o gramada de peisaje. ai campinguri la tot pasul ieftine. iti recomand sa iei cort dinala ce se deschide in 2 sec si astfel castigi mai mult timp.

cu programul restaurantelor va trebui sa te obisnuiesti caci aproape toata ziua sunt inchise, doar dimineata si seara le vei gasi deschise.

daca mai ai intrebari iti raspund cu placere,
tibby
gtiberiu

Postby mihai.maftei on Tue Jun 23, 2009 10:47 pm

Salut.
Multumesc pentru informatii,
Da, vom pleca cu masina din Romania spre Italia cu un popas scurt la Garda-Land (parc distractie) si apoi un popas mai lung in Sardinia si vrem ca aceasta sa fie luna noastra de miere.
Ne gandeam sa mergem din Italia direct spre Grecia cu ferryboat-ul, asta daca exista aceasta varianta.
Cunoaste cineva daca exista varianta ferryboat Italia - Grecia?

O seara cat mai buna...
mihai.maftei

Return to Italia